Hoe kan ik van het piekeren afkomen?

Hoe kan ik mijn piekergedachten stoppen?

Stel jezelf de volgende vragen:

  • KAN PIEKEREN EEN GEVREESDE SITUATIE OOK VOORKOMEN? Nee
  • KAN PIEKEREN ONHEIL VOORKOMEN ? Nee
  • GEBEUREN ER NARE DINGEN ALS IK ME GEEN ZORGEN MAAK? Nee

Dit zijn denkfouten!
Als je veel piekert maak je waarschijnlijk denkfouten. Piekeren leidt tot extra onnodige stress die je kunt voorkomen. Een paar tips:

  • Minimaliseer de wat-alsen en de stel-dats: Wat als deze pijn in mijn arm betekent dat ik een hartaanval hebt/ Wat als mijn vliegtuig neerstort/Wat als ik te laat kom/Wat als het gaat regenen op de bruiloft van mijn zus?
    Kijk hoe groot de kans daadwerkelijk is dat dit gebeurt. We maken ons dus zorgen om dingen die hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren!  Over dingen die wel kunnen gebeuren maken we ons vervolgens geen zorgen: dat er een ongelukje gebeurt in de keuken, dat je je teen kan stoten aan de tafel, dat je struikelt enz. enz.
  • Wees realistisch en kijk naar de feiten!  De meeste dingen gaan feitelijk goed en de dingen waarover je je zorgen maakt meestal ook! We herinneren ons alleen de dingen die niet goed liepen, maar de keren dat het goed ging vergeten we voor het gemak!
  • Stop met rampdenken ! Piekeraars zijn catastrofeerders! Daardoor zijn ze constant op hun woede: dat levert stress op en het kost enorm veel energie: het put je uit! Kijk eens per gebeurtenis hoe erg dit eigenlijk is en of dat altijd catastrofale gevolgen heeft : Als ik die deadline niet haal, is het hele project mislukt! Als ik te laat kom, zullen ze me niet meer mogen!  Niet dus! Je overdrijft! Door zo te denken schiet je stress level meteen omhoog!
  • Schrijf je zorgen op. De kracht van de zorgen vermindert door ze op te schrijven! Wetenschappelijk is bewezen dat het van je afschrijven van stresssituaties en zorgen stresssymptomen beperkt. Je krijgt dan het gevoel er meer controle over te krijgen. Meestal zijn de zorgen in je hoofd vaag en niet omlijnd. Door ze op te schrijven worden ze concrete
  • Plan piekermomenten. Maak een planning voor piekermomenten, één of twee keer per dag geoorloofd piekeren. Komen de zorgen op, bedenk dan dat het nog geen piekertijd is en dat je gepieker nog even moet wachten. Schrijf je zorgen op in een piekerdagboekje. Stel je piekertijd in op maximaal  20 minuten. In het begin van de dag en aan het einde van de dag. Op deze manier krijg je het gevoel iets aan je zorgen te hebben gedaan. Je mag nu piekeren. Hierdoor voel je je beter als je niet aan het piekeren bent, of minder aan het piekeren bent tijdens de rest van de dag.
  • Creëer ook piekerplekken. B.v. het toilet, de douche, een piekerhoekje in de kamer, de trap.  Dit mag niet je bed zijn omdat dit dan in jouw gedachten wordt verbonden met piekeren en het bed is daarvoor niet. Het moet ergens zijn waar je makkelijk zit maar niet te lang wil zijn. als je merkt dat je op een andere plek start met piekeren bedenk dan dat dit niet de plaats en niet de tijd is om dat te doen.
  • Stel jezelf de vragen : -waar ben ik eigenlijk bang voor? – is er een andere manier om hier tegenaan te kijken? – ben ik bezig met rampscenario’s? – hoe groot is de kans dat mijn zorgen waarheid worden? – hoe zou een ander dit oplossen? – hoe zou een optimistischer iemand dit bekijken? – wat kunnen alternatieven en oplossingen zijn die ik over het hoofd heb gezien?
  • Je kan altijd een afspraak maken om dmv coaching en therapie het piekeren en malen aan te pakken.

Meer weten? Neem gerust contact op.

Piekeren kan worden aangepakt door o.a. cognitieve gedragstherapie.