Help de vakantie staat voor de deur, hoe kan ik mijn werk loslaten ?

6 Tips voor een onbezorgde vakantie

De vakantie staat voor de deur. Vanwege corona zal men dit jaar niet massaal naar het buitenland vertrekken, sommigen blijven in eigen land en een aantal blijft lekker thuis.
De vakantieperiode is een belangrijke tijd om tot rust te komen en af te schakelen van de dagelijkse beslommeringen en druk.
Misschien is het lastig de controle los te laten, de vakantie is echter bedoeld om je accu helemaal op te laden. Daar heb je zelf, maar ook je werkgever uiteindelijk profijt van.
Een aantal tips om ook echt die rust te vinden, en na een paar weken weer ontspannen terug te komen in het dagelijkse ritme.

1) Zorg dat je je werk goed afgerond of overgedragen hebt. Belangrijk is om echt even los te komen van je werk. Zet daarom de meldingen van de berichten die van je werk zijn uit op je smartphone. Lees geen werkgerelateerde mails. Geef bij belangrijke zakelijke contacten door dat je voor bepaalde tijd niet bereikbaar bent en regel iemand die jou zaken waar kan nemen.
Als je afspreekt dat je bereikbaar kan zijn voor noodgevallen spreek dan van te voren af wanneer iets een noodgeval is. Zorg dat niet iedereen jou zomaar belt, maar dat dit via één collega verloopt. Laat je werktelefoon en laptop thuis.
Als je vakantie hebt, heb je vakantie. Punt.

2) Kun je een paar dagen eerder vrij nemen voordat je echt vertrekt naar je vakantie-adres? Zeker doen. Gebruik die tijd om dingen af te ronden en je reisje voor te bereiden. Zodat je in alle rust straks kunt vertrekken.

3) Zet je afwezigheidsmelding aan : een dag eerder dan je vakantie begint. En laat deze ook een dag langer aan staan. Zodat je rustig alles kan doorlopen wat er gespeeld heeft tijdens jouw afwezigheid. .

4) Pas je voicemail aan: spreek in dat je tot een bepaalde datum niet bereikbaar bent. En luister deze voicemail niet constant af. Beperk dit tot maximaal een keer per dag.

5) Maak duidelijke afspraken met je partner en/of gezin. Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn? Spreek dan niet alleen met je collega’s tijden af waarop je bereikbaar bent, maar ook met jezelf en je reisgenoten. Zo is het voor iedereen duidelijk wanneer je even met werk bezig bent en wanneer niet, en daarmee voorkom je eventuele irritaties.

6) Doe het na je vakantie rustig aan. Heb je een fijne vakantie achter de rug? Probeer dat relaxte gevoel dan nog even vast te houden. Plan niet te veel afspraken in de eerste week dat je weer aan het werk bent en doe het rustig aan.

Wij wensen iedereen een onbezorgde vakantieperiode!