Hulp bij angst

Hulp bij angst

Heb ik last van een angststoornis? En heb ik daadwerkelijk hulp nodig bij angst?  Psychocare behandelt angst o.a. dmv cognitieve gedragstherapie. Exposure of systematische desensitisatie is een veelgebruikte techniek. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen helpen tegen hyperventilatie, en soms worden andere middelen of technieken ingezet. Vaak wordt EMDR therapie toegepast. Wat we toepassen is afhankelijk van uw voorkeuren en wensen, en ook van de aard van het probleem. M.a.w. : er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Daar gaan we dan ook graag verder op in.

Wat zijn angststoornissen?

Een angststoornis gaat verder dan een angst, het is een abnormale angst. Bij een angststoornis heeft u vaak hulp nodig omdat de angststoornis vaak hinderlijk is. U kunt hulp vragen, maar uiteraard ook zelf stappen ondernemen. Er zijn verschillende angststoornissen, zoals een paniekstoornis, een fobie zoals een sociale fobie (angst voor contact met andere mensen of angst voor bepaalde situaties). Angst is niet alleen een normaal gevoel maar ook nuttig. Het is een reactie op een bedreiging. Het zet de mens op scherp. Alleen wanneer angst te veel een belemmering vormt heet het een angststoornis.

Gewone angst versus angststoornis

Angst is een natuurlijke reactie en heeft een belangrijke functie. Je zet je zelf op scherp. Angst kan reëel zijn en noodzakelijk om goed te handelen. Maar soms komt het gevoel van angst niet overeen met het object van de angst. Er is niet meteen een aanwijsbare reden te vinden voor je angstgevoel. Of je angst staat niet in verhouding met de mate van gevaar of dreiging. Angst kan dan je leven gaan beheersen. De angst wordt pathologisch. Angst kan ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis, bij een burn-out en overspannenheid, na verlies en hoeft niet altijd een stoornis te zijn. Er kunnen onbestemde gevoelens van angst en paniek voorkomen wel of niet in combinatie met hyperventilatie. Angst en paniekgevoelens komen erg veel voor, het is niets vreemds!

Hulp bij angst door intensieve begeleiding

Psychocare Venlo geeft hulp bij angst door intensieve begeleiding in het behandelen van angsten. Wij weten, door de jarenlange ervaring, hoe belangrijk hierbij een persoonlijke en betrokken aanpak is. Indien nodig bezoeken wij mensen op locatie (b.v. bij ernstige paniekaanvallen en agorafobie). Wij doen net dat beetje extra wat u helpt om van uw angst bevrijd te worden. Dit is alle gebeurt altijd in overeenstemming met uw wensen en voorkeuren.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat je ernstig wordt beperkt in je werk, interesses en sociale leven, waardoor je wereld steeds kleiner wordt. Een aantal angststoornissen beschreven:

  • Acute stressstoornis
  • Agorafobie / pleinvrees
  • Gegeneraliseerde angststoornis
    Obsessieve-compulsieve stoornis (dwanggedachten en/of dwanghandelingen)
  • Paniekstoornis
  • Posttraumatische stressstoornis
  • Specifieke fobie (bv hoogtevrees, spinnenfobie, medische angsten zoals angst voor de tandarts of angst voor naalden)
  • Sociale fobie
  • Bindingsangst

Hulp bij angst

Hulp bij angst nodig? Angst en dwang kunnen je leven goed verpesten. Daarom is het belangrijk dat wanneer je last hebt van een angststoornis je zo snel mogelijk hulp zoekent. Je kunt er het voor naar de huisarts gaan die je doorstuurt naar een behandelcentrum of psycholoog. Bij Psychocare Venlo kun je ook zonder doorverwijzing terecht met deze klachten. Wij gaan met u aan de slag en u komt er achter dat u zelf de regie weer in handen krijgt over uw eigen leven !

Meer weten over psychologische problemen?

Lees meer over:

Besef : meestal is er wat aan te doen, aarzel niet en neem contact op om te kijken wat we voor u kunnen beteken.