EMDR therapie Venlo en Tegelen

EMDR therapie Venlo en Tegelen

Als je geconfronteerd wordt met ingrijpende gebeurtenissen, kun je daar blijvend klachten aan overhouden zoals enge dromen, angst, nervositeit, vermijdingsgedrag en na verloop van tijd naast psychische klachten ook lichamelijke klachten. Dan kan EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapie in Venlo hierbij helpen. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijk bewezen effectieve therapie die kan worden toegepast bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen en trauma’s. EMDR is een vorm van therapie waarbij iemand gevraagd wordt aan de traumatische gebeurtenis terug te denken en tegelijkertijd afgeleid wordt. De therapie is bedoeld om deze traumatische gebeurtenis een plekje te geven.

EMDR toepassingen

EMDR wordt met name toegepast wanneer mensen last blijven houden van een schokkende gebeurtenis, zoals (seksueel) geweld, een overval of een verkeersongeval etc. Ze hebben bijvoorbeeld flashbacks van de gebeurtenis of nachtmerries. Vaak is er sprake van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering af. EMDR kan ook worden toegepast als een behandelonderdeel bij andere psychische klachten, zoals chronische pijn of verslaving. Ook bij angsten wordt het door ons veelal toegepast.

Hoe werkt EMDR Venlo bij Psychocare Venlo?

Na een aantal inleidende vragen vragen wij u om de gebeurtenis waaraan u nare herinneringen heeft, voor de geest te halen. Tegelijkertijd wordt uw aandacht afgeleid. Dit gebeurt doorgaans doordat u naar klikjes luistert, die door een koptelefoon wisselend in het ene dan wel het ander oor klinken. ook wordt er gebruik gemaakt van oogbewegingen. Er wordt telkens even kort rust genomen, waarin wij vragen wat er in uw gedachten naar boven komt. Meestal komt er een stroom van gedachten en beelden op gang, maar ook gevoelens. Vaak verandert er wat: de emotionele lading wordt neutraler.

De eerste dagen na een behandelzitting kunt u zich nog wel onrustig of moe voelen. Uw klachten zoals herbelevingen en nachtmerries en de verhoogde prikkelbaarheid zullen in de meeste gevallen na verloop van tijd minder worden of verdwijnen. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke ervaring terug te denken.

EMDR stimuleert het verwerkingsproces in de hersenen

Dat EMDR werkt is wel duidelijk, maar hoe het precies werkt nog niet helemaal. Er wordt ervan uitgegaan dat EMDR het verwerkingsproces in de hersenen stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat EMDR de toegankelijkheid van de herinneringen vergroot en leidt tot lichamelijke ontspanning. Hierdoor veranderen de herinneringen en worden ze opnieuw in het geheugen opgeslagen, maar dan in een minder emotioneel beladen vorm.

Meer weten over EMDR in Venlo?

Heeft u nog vragen, of wilt u weten of wij u kunnen helpen? Bel ons gerust op 06 – 41685437 of neem contact op via ons contactformulier. Psychocare Venlo is gevestigd in Tegelen en ook wanneer u op zoek bent naar een psycholoog in Limburg, kunt u bij ons terecht.

Wij zijn aangesloten bij Samenwerkende EMDR-Therapeuten.