Rouwverwerking

Rouwverwerking

Iedereen maakt het wel een keer in zijn of haar leven mee: een dierbaar persoon komt te overlijden. Veel gevoelens en gedachten die je ervaart na het overlijden van die belangrijke persoon horen bij de gezonde reactie hierop die rouw wordt genoemd. Rouw hoeft echter niet alleen plaats te vinden bij het verlies van een dierbaar persoon, ook bij een scheiding, verhuizing, ontslag, uit huis gaande kinderen en het verlies van zelfvertrouwen kan er sprake zijn van een rouwproces. Rouwen is kort gezegd het ervaren van het pijn en verdriet wat volgt op het verlies met het daarbij horende werken aan jezelf. Hoe dan ook is rouwverwerking een intense en zeer verdrietige periode.

Geen vaste periode voor rouwverwerking

Er staat geen vaste periode voor rouwverwerking. Het rouwen verschilt per persoon en iedereen heeft voor zichzelf een ‘acceptabele’ tijdspanne voor het verwerken van het verlies. Zo vind de een dat na een paar weken het verlies al verwerkt zou moeten zijn en daarmee de rouwverwerking ten einde. De ander geeft zichzelf wat meer de tijd. Het is lastig voor jezelf om te bepalen wanneer je hulp nodig hebt bij de rouwverwerking. Intens verdriet hoort immers bij het proces. Als u merkt dat u ernstig in uw dagelijks leven belemmert wordt door uw rouwproces kan het zinvol zijn een afspraak te maken. Soms is een klankbord alleen al heel waardevol. Binnen de rouwverwerkingstherapie leert u hoe u om kunt gaan met het intense verdriet en alle andere gevoelens die een rol spelen.

Meer info over rouwverwerking of hulp bij verlies?

Wilt u meer weten over de rouwverwerkingstherapie of hulp bij verlies methode die wij gebruiken voor rouwverwerking? Neem contact op voor meer informatie! Lees ook eens de ervaringen van onze cliënten.