Hulp bij stress

Hulp bij stress

Verdwijnen je stressklachten niet vanzelf wanneer je je rust neemt? Of heb je een flinke terugval? Dan is je lichaam waarschijnlijk ontregeld en heb je hulp bij stress nodig. Je kunt dan Psychocare Venlo inschakelen. Wij bieden deskundige hulp bij stress en burn-out. Uiteraard begeleiden we je en zorgen we ervoor dat je je zo snel mogelijk weer beter voelt!

Wat is stress?

Wat is stress? Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het is een natuurlijk fenomeen om te kunnen reageren of presteren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel vlucht- of vecht hormoon genoemd. Adrenaline heeft als gevolg:

  • je bloeddruk gaat omhoog
  • je hartslag stijgt
  • er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, je hart en je hersenen
  • in je lichaam komt de adrenaline vrij die brandstof levert voor je spieren
  • je spieren spannen zich
  • de longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
  • het bloed trekt weg uit je gezicht
  • je spijsvertering komt op een laag pitje te staan
  • je keel knijpt samen, je handen worden koud, het zweet breekt je uit.

In een fractie van een seconde is je lichaam klaar voor actie. Niks mis mee dus, een gezonde reactie.

Ongezonde stress

Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Kortom: als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress en heb je hulp bij stress nodig. Chronische stress is ongezond.

Hulp bij stress nodig

Psychocare Venlo behandelt stressklachten vanuit verschillende invalshoeken. Belangrijk hierbij is steeds hoe gaat u met stress om en wat zijn de stressbronnen. Het gaat hierbij altijd om uw persoonlijkheid en dit is bij iedereen anders. We gaan inzoomen op uw persoonlijke situatie en onderzoeken samen met u hoe u omgaat met stress. Dit doen we aan de hand van inzichtverschaffende gesprekken, testen, oefeningen. Daarbij kijken we ook naar uw leefstijl.

Hormoonhuishouding uit balans

Iedereen heeft weleens te maken met een stressvolle situatie of periode. Meestal herstel je hiervan. Een probleem wordt het als de stress en spanningen chronisch worden, vaak onbewust een grote rol spelen. Je raakt uit balans. Je kan niet meer goed ontspannen. Er ontstaan slaapproblemen. Je hebt hoofdpijn, of last van je darmen. Je blijft maar malen, er is nooit rust in je hoofd. Iedereen wil iets van je en je hebt het gevoel op vele fronten tekort te schieten. Of je reageert gefrustreerd en bent snel overprikkeld. Je hele hormoonhuishouding is uit balans.

Stress kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen

Stress komt veel voor maar is niet altijd onschuldig. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet goed wordt aangepakt. Je kan fysieke klachten ontwikkelen, zoals maag- en darmklachten, huidklachten, hoofdpijn e.d. Ook kunnen er psychische klachten ontstaan zoals angsten en paniekaanvallen. Hyperventilatie komt veel voor. Uiteindelijk ligt een burn-out op de loer.

Psychocare Venlo biedt hulp bij stress

Als u vermoedt dat u de klachten niet onder controle hebt is het zinvol een afspraak te maken. Verdwijnen je stressklachten bijvoorbeeld niet vanzelf? Of heb je last van een terugval? Wij helpen u graag met het onderzoeken van de oorzaak van de klachten en met het vinden van een oplossing voor uw stressklachten. Wij richten ons met onze coaching op lichaam, geest en gedrag. Neem vrijblijvend contact op als u hulp bij stress nodig heeft.

Navigeer ook eens naar >

Hulp bij verlies | Hulp bij piekeren | Hulp bij ontslag | Hulp bij relatieproblemen | Hulp bij negatief zelfbeeld | Hulp bij traumaverwerking | Hulp bij beschadigd vertrouwen | Relatietherapie|hulp bij hyperventilatie