Psychodynamische therapie
Wanneer ons zelfbeeld, onze verlangens en onze emoties in harmonie zijn, voelen we ons energiek en evenwichtig. Als dat niet zo is, dan voelen we ons vaak vermoeid en neerslachtig. Meestal zijn we ons niet bewust van de oorzaak van de veranderingen en vragen we ons af waarom onze gemoedstoestand zo plotseling kan veranderen. De psychodynamische therapie kan je helpen om in beweging te komen. Je zult je bewuster worden van de oorzaken, uiteindelijk zal zich dat uiten in ‘kracht’.
Wat is psychodynamiek precies?
Hoe ga ik met mijn gedachten, emoties en gevoelens om en wat zijn mijn daadwerkelijke verlangens? Dat is een innerlijk samenspel en vaak op onbewust niveau. Als je je hier goed van bewust bent en in harmonie bent, is er weinig aan de hand en heb je alles goed onder controle. Problemen worden met een gezond verstand en inzicht behandeld. Wanneer je je bewuste en onbewuste emotionele belevingen niet in balans hebt, dan voel je je vermoeid, prikkelbaar, emotioneel en heb je last van fysieke klachten. Een gevolg hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat je meer of juist niet meer gaat eten, te veel alcohol drinkt, te veel geld uitgeeft, verdovende middelen gaat gebruiken. Je bent neerslachtig en tot weinig in staat. Psychodynamische therapie biedt in dit geval de oplossing.
Psychodynamische benadering
De psychodynamische benadering gaat ervan uit dat iedereen een innerlijke wereld heeft die een sterke invloed heeft op het denken, onze gevoelens en handelen. Onze innerlijke wereld is een complexiteit van gevoelens, herinneringen, ervaringen, overtuigingen en fantasieën. Deze zijn voor een deel bewust maar ook onbewust. Met andere woorden soms weten we waarom we doen zoals we doen en zijn zoals we zijn maar soms weten we dit ook helemaal niet, of begrijpen we maar voor deel waarom we doen zoals we doen of waarom we ons voelen zoals we ons voelen. In de psychodynamische benadering gaan we ervan uit dat gedrag niet alleen rationeel maar veelal ook irrationeel en onbewust beïnvloed wordt. Middels psychodynamische therapie maken we dit allemaal inzichtelijk en helder.
Een ander uitgangspunt van de psychodynamiek is dat iedereen “interne conflicten” ervaart. Vaak hebben we behoeften, verlangens en wensen die botsen met onze angsten. De spanning die dit conflict oplevert kan ons uit balans halen en zelfs hinderen in ons functioneren. Om deze spanning enigszins werkbaar, verdraagbaar te houden hebben we copings mechanismen ontwikkeld. Deze mechanismen helpen ons te functioneren binnen ‘normale grenzen’ maar kunnen ons ook hinderen om onze doelen, verlangens en ambities te realiseren. Door deze mechanismen te begrijpen vergroten we onze vrijheid in ons handelen. Middels psychodynamiek gaan we op zoek naar deze overlevingsstrategie.
Behandeltechnieken psychodynamische therapie
Psychocare Venlo maakt gebruik van verschillende vormen van therapie, afhankelijk van de problematiek, de wensen van de cliënt en de beoordeling welke methode de meest efficiënte zou zijn. Hieronder vind je een overzicht van deze therapieën en wat zij inhouden.
- EMDR
- EFT
- Relatietherapie
- Hypnotherapie
- Regressietherapie
- NLP
- Cognitieve gedragstherapie
Vragen over Psychodynamische therapie?
Heeft u nog vragen over onze behandelmethoden of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op voor meer info of een afspraak te maken.
Afspraak maken
Wij verheugen ons erop u te mogen verwelkomen in onze praktijk!