Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die iemand negatieve gevoelens en een bepaald gedragspatroon bezorgen, maar de ‘gekleurde bril’ waardoor hij de dingen ziet. Wie leert deze negatieve gedachtes anders te interpreteren, krijgt een objectievere kijk op de eigen gevoelens en waarnemingen. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en zal het gedrag veranderen. Met andere woorden: door je gedachten te veranderen, verander je je gevoel.

Cognitieve gedragstherapie, één van de meest toegepaste behandelvormen

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelvormen in Nederland. Het is een kortdurende, gestructureerde therapievorm die op het heden en de toekomst is gericht. Het verhaal van de cliënt is van belang. Samen met de therapeut dient u te ontdekken hoe de ‘foute’ denkgewoonte is ontstaan. Door trainingen in de praktijkruimte, in het echte leven en door opdrachten komt u tot nieuwe gedachten en positiever gedrag.

Stimuleer je gevoel in positieve zin

Gevoelens komen voort uit gedachten die we hebben. Belemmerende en negatieve gedachten maken dat er negatieve gevoelens ontstaan. Denk aan angst, onzekerheid, frustraties etc. Door je gedachten onder de loep te nemen en te kijken hoe realistisch deze zijn en vervolgens om te buigen naar stimulerende gedachten kun je je gevoel in positieve zin beïnvloeden.

Cognitieve gedragstherapie is zinvol bij angsten

Dat betekent echter niet dat je alleen maar door positief te denken, geen problemen meer ervaart. Het is van belang ook ruimte te geven aan negatieve gevoelens, deze te erkennen en toe te laten alvorens je deze gaat ombuigen. En nare ervaringen kun je nu eenmaal niet voorkomen, iedereen maakt dingen mee in zijn leven. Daar heb je niet altijd invloed op. Je hebt wel invloed op hoe je hiermee omgaat. Dat kan op een ongezonde, maar ook op een gezonde manier. Waardoor nare ervaringen je dus nog steeds kunnen overkomen, of bezighouden, maar je niet meer zo belemmerd wordt door deze ervaringen en je de regie weer terugkrijgt over je eigen leven. Cognitieve gedragstherapie is zeer zinvol en effectief bij angsten.

Meer weten over Psychocare Venlo?

Heb je vragen over cognitieve gedragstherapie? Of wil je meer weten over ons behandeltraject of de betalingsvoorwaarden? Schroom niet en neem contact op met de psychologenpraktijk Venlo! Psycholoog Limburg is o.a. gespecialiseerd in: