Wanneer ben je  overspannen ?

Als je langdurige stress ervaart in je leven en daar door bepaalde omstandigheden niet goed mee kunt omgaan kun je overspannen raken. Meestal zijn er ingrijpende dingen gebeurd die hieraan vooraf gaan, of komen er een paar tegenslagen vlak achter elkaar.

Wat is overspannenheid ?

Soms kun je periode in je leven ervaren dat je het gevoel hebt dat alles tegen zit: er zijn problemen, of er is iets gebeurd dat veel impact,, Je hebt het gevoel er alleen voor te staan en niet op een ander kunnen terugvallen.

Je raakt overspannen als je meer op je bordje krijgt dan je aankunt: de draaglast wordt groter dan de draagkracht. Je verliest het overzicht en hebt het gevoel de controle kwijt te raken. Er ontstaan  klachten waardoor je je dagelijkse bezigheden niet meer goed kunt uitvoeren. Klachten kunnen zowel fysiek als mentaal zijn.

Bestaan de klachten langer dan een half jaar? En ben je extreem moe en uitgeput? Dan noemen we het burn-out-klachten.

Meest voorkomende klachten bij overspannenheid :

Vermoeidheid
Emotioneel zijn of flinke moodswings hebben
Slaapproblemen
Prikkelbaarheid
Overmatig piekeren
Concentratieproblemen
Fysieke klachten zoals hoofdpijn, buikklachten

Herstel

Van overspannenheid herstel je meestal volledig. Dat kan enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen. Belangrijk is goede zelfzorg. Daarbij speelt een belangrijke rol hoe je met emoties omgaat. Rust en ontspanning zijn essentieel. Herken en stel je grenzen. Prioriteiten stellen: jouw gezondheid is het allerbelangrijkst. Zeg af en toe nee tegen een ander om ja te zeggen tegen jezelf.

Psychocare Venlo heeft veel ervaring op het gebied van het behandelen van stress- en spanningsklachten.  Een goed werkende aanpak is bijvoorbeeld de inzet van de burn-outbegleidingsreis. Juist voor die mensen die onmisbaar zijn op hun werk is deze optie zeer interessant. Wil je meer weten over deze burn-out reizen of herken je jezelf in de symptomen en omschrijving van hierboven? Neem dan contact op.