Komende maandag is het weer Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Er zouden een aantal oorzaken voor aan te wijzen zijn waarom dit zo is. Korte donkere dagen, lange nachten, weinig daglicht, feestdagen voorbij, vakantie nog heel ver weg, geld op na alle kerst- en sinterklaasinkopen, mislukte goede voornemens en sowieso de maandagdip.

Zijn we echt depressiever op Blue Monday? Ja en Nee.

Alles hangt af van onze overtuigingen. Met andere woorden, waar je in gelooft en wat je jezelf wijsmaakt, of door anderen wordt wijsgemaakt, word je eigen waarheid. Dat manifesteert zich in je eigen leven. De zogenaamde selffulfilling prophecy.
Dus als je je maar voldoende focust op hoe deprimerend het is die dag, hoe somber je je dan ook zult voelen. Je bent er als het ware op afgestemd. Je onderbewuste pikt die signalen op die jouw negatieve overtuiging zullen bevestigen. “zie je wel, het is Blue Monday, de dag begint al slecht. Ik heb me verslapen. De hond heeft in de kamer geplast, en nu regent het ook nog. Het zal wel een ontzettend zware dag worden vandaag”. En je zult zien, in het verkeer zit alles tegen. Stoplichten allemaal op rood, file, afslag gemist. Je gedachten worden er niet positiever op. En je wordt meer en meer bevestigd in de negatieve overtuiging die je al had. De somberste dag van het jaar. Dus als je er voor kiest je hierin te laten meeslepen, in deze ideeën te geloven, dan zul je je daadwerkelijk somber en depri voelen op die dag.

Het kan ook anders. Je wordt wakker op Blue Monday. Verslapen. Je denkt: “o.k. kan gebeuren. Nu ik toch te laat ben, doe ik het maar helemaal rustig aan. De hond is nog niet zindelijk, blijkt weer. Maar als je zijn lieve snoet ziet en zijn kwispelende staart, moet je meteen al weer lachen. Met de paraplu en de regenlaarzen aan loop je een stuk door de regen. Wat ruikt dat lekker die frisse regen. Ondanks het slechte weer zegt de buurman je opgewekt goedendag. Je besluit: “ik ga er een mooie dag van maken vandaag”. Binnen is het lekker warm en je neemt op je gemak een kop koffie om vervolgens opgewekt de deur uit te gaan. De dagen worden vanaf nu alleen nog maar langer, het voorjaar zit er straks alweer aan te komen.

Ik ben ervan overtuigd dat hoe we ons voelen vaak voortkomt uit hoe we tegen de dingen aankijken. Het glas halfvol / halfleeg principe. De media weet hier handig op in te spelen. Als iedereen roept hoe naar deze dag is, moet je van goeden huize komen omdat niet zo te voelen. Maar je hebt hoe dan ook een keuze!

Blijf dicht bij je zelf. Laat je niet beïnvloeden door opgelegde overtuigingen en ideeën van een ander. Creëer je eigen werkelijkheid. Jij bepaalt hoe je je voelt. Dus neem de verantwoordelijkheid voor je zelf, je eigen levensgeluk.
Blue Monday, kan dus een heerlijke ontspannen dag zijn, een speciale dag in het begin van het nieuwe jaar. Jij bepaalt!