Kun je faalangst overwinnen? Ja, dat kan zeker!

Echter, het is niet een kwestie van even een knop omzetten. Zie het al een proces. Het komt er op neer je angsten onder ogen te zien, i.p.v. dingen gaan vermijden. Hoe meer je dingen gaat vermijden, hoe groter je angst wordt. Door je angsten aan te gaan, zal deze uiteindelijk verminderen en zelfs verdwijnen. Het begint altijd eerst met bewustwording. Hoe wordt jouw leven beïnvloed door faalangst? Waarin word je precies belemmerd? Wanneer heb je er last van en wanneer juist niet. Houdt dit eens gedurende een week of 2, 3 bij. Als je je meer bewust wordt van hoe dit bij jou werkt, heb je de eerste stap al gezet naar verandering.

De volgende stap is acceptatie. Accepteer dat je dit gedrag nog vertoont, dat je nog te maken hebt met je angsten en onzekerheid. Je kan immers pas iets oplossen als je het eerst toelaat en accepteert dat het bij je hoort op dit moment. Let op :accepteren is wat anders dan leuk vinden. Zodra je je bewust bent van je eigen patronen en strategieën, kun je deze ook gaan doorbreken. Als je de neiging hebt om negatieve scenario’s te bedenken, te denken in termen als “problemen”, dan kun je er voorkiezen de zaken net wat anders te benaderen. Noem een probleem eens een uitdaging. Denk na hoe een positief, zorgeloos ingesteld iemand dit zou benaderen. Welke gewoontes heb je en hoe kun je ze doorbreken? Hoe kun je het ook zien. Het is niet de situatie op zich die jou onzeker maakt, maar de manier waarop jij er tegen aan kijkt. En dat kun je beïnvloeden.

Vergroot je zelfvertrouwen. Creëer succeservaringen. Ga niet al te grote uitdagingen aan, verleg je grenzen, stap uit de comfortzone en ervaar wat dit met je zelfvertrouwen doet. Maak de drempel telkens iets hoger. Besef dat fouten maken o.k. is. Perfectie bestaat niet. Iedereen maakt wel eens een fout. Iedereen heeft zijn tekortkomingen. Accepteer deze. En leer van je fouten. Wees mild voor jezelf en lach om je eigen foutjes. Neem jezelf niet te serieus. We zijn mensen, geen robots. Meer tips? Maak gerust een afspraak.