Velen van ons zitten inmiddels een tijdje thuis. Noodgedwongen. Een groot aantal van ons is aan het thuiswerken. Niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Een onzekere situatie.

Sommigen onder ons valt het dak op hun hoofd. Ook ontstaan er conflicten binnen gezinnen, omdat we nu eenmaal niet gewend zijn bij elkaar op de lip te zitten. En een aantal voelt zich eenzaam of misschien wel somber. De muren komen op je af. Thuiswerken verloopt lastig met spelende kinderen of opstandige pubers om je heen.

De noodgedwongen thuisisolatie gaat niet iedereen in de koude kleren zitten. De effecten hiervan kunnen voor een aantal mensen ingrijpend zijn en een langdurige nasleep hebben.

Hoe deal je hiermee?

Goed om nu al gezonde keuzes te maken.

Gelukkig zit je niet helemaal opgesloten. Je hebt de optie om even naar buiten te gaan voor een frisse neus, of om een boodschap te doen. Blijf dit doen, met beleid, volgens de richtlijnen van de overheid.

Werk en school is voor velen de plek waar je loskomt van thuis. Waar je  sociale contacten onderhoudt met collega’s of medestudenten, en bezig bent met je ontwikkeling. We zijn sociale wezens. Dat zal nu voor velen nu een gemis zijn. Van de andere kant is het ook fijn als je tenminste nog kunt werken, al is dat thuis. Dat is niet voor iedereen het geval.

We hebben misschien de neiging te klagen. Of het juist te bagatelliseren. Nederlanders zijn nuchter en vaak goed in relativeren. Prima, als je dat kunt. Maar je mag ook best even stil staan bij wat de huidige situatie met je doet. Je eigen gevoelens mogen erkend worden! Ook al beseffen we bijvoorbeeld dat we blij zijn dat we zelf gezond zijn, de situatie brengt toch behoorlijk wat onrust of spanningen met zich mee. Negeer deze gevoelens niet, geef er ruimte aan, bespreek het met een ander, maar blijf er niet in hangen.

Wat erg belangrijk is als je langdurig thuis bent, is structuur. Kijk hoe je een dagindeling kunt maken. Dit zal niet zo gestructureerd zijn dan wat je gewend bent maar hier is vast nog wel wat winst te behalen. Vaste tijden op staan en naar bed gaan. Op vaste tijden pauzes nemen en eten. Wij mensen gedijen nu eenmaal het beste op structuur en gewoontes. Geef je zelf de kans om voorlopig een nieuwe structuur aan te wennen. Voor een maand of drie waarschijnlijk.

Wees niet te streng voor jezelf. Maar voorkom dat je de hele dag op de bank hangt.

Zorg ook voor onderlinge contacten. Dat kan op vele manieren: skype, facetime, whatsapp, mail, telefonisch, etc. Maak daar gebruik van. Stuur een digitaal kaartje naar iemand die het kan gebruiken. Koop jezelf een bosje bloemen.

En kijk welke taken al lang zijn blijven liggen, die je nu misschien kunt oppakken. Een garage opruimen. Iets creatiefs doen. Vriendinnen bellen die je al lang niet gesproken hebt. Sporten via het enorme aanbod van de sportscholen die nu via facebook bijvoorbeeld oefeningen aanbieden. Creëer thuis je eigen restaurantje of terrasje in de tuin. En laat b.v. een lekkere maaltijd bezorgen.

Er is,  als je een beetje creatief denkt, voldoende afleiding ook in en om het huis. Die afleiding is zinvol en waardevol. Zorg voor een goede balans tussen inspanning, ontspanning en afleiding. Je hoeft niet de hele dag 100 % “aan” te staan. Je hoeft niet de hele tijd productief te zijn.

Dus doe net zoals je dat in het normale dagelijkse leven ook doet, neem de tijd voor werken, tijd voor rust en ontspanning, tijd voor beweging en tijd voor eten. Pas je aan de huidige situatie aan:

 

Het is niet anders.  Deze maanden gaan we met z’n allen best doorkomen. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar ze gaan voorbij deze maanden, echt!