Ik voel me schuldig omdat ik iemand besmet heb met corona.
Hoe ga ik hier mee om?

Binnen onze praktijk is het reeds een paar keer voorkomen dat mensen met een knagend schuldgevoel zitten nadat ze een naaste, een collega of een patiënt hadden besmet met het corona virus.
Er is een verschil tussen je schuldig voelen en schuldig zijn. Je hebt niet bewust iemand besmet, je kon er niets aan doen. Eigenlijk is het pech hebben. Het gebeurde onbewust. En dat vinden mensen lastig te accepteren. Wij mensen hebben de neiging een ander de schuld te geven, of zichzelf de schuld te geven om op die manier wat grip op de situatie te krijgen. We vinden het lastig om ergens geen controle over te kunnen hebben.
Schuldgevoelens gaan vaak samen met gevoelens van schaamte. Dat leidt weer tot vermijden van contacten terwijl het juist goed is over dergelijke zaken open met elkaar te praten, de dingen benoemen bij hun naam.
Het is goed je eigen schuldgevoelens te verifiëren op feiten. En wat zou jouw naaste die je hebt besmet hierover zeggen? Schuldgevoelens zijn emoties die zich aandienen en door ons zelf erkend mogen worden: sta je zelf toe je te voelen hoe je voelt, zonder jezelf te veroordelen. Door deze gevoelens toe te laten, zal de emotionele lading uiteindelijk vanzelf verdwijnen.
Last van schuldgevoelens ?
Praat eens met Psychocare Venlo
De juiste zorg voor je innerlijk!