De wereld is in de ban van het coronavirus. Het is hier een totaal andere wereld nu.
De straten zijn stil, mensen wordt geadviseerd binnen te blijven. Er wordt thuis gewerkt, de scholen zijn dicht, horeca gesloten. Alles om de snelle verspreiding van dit nieuwe corona virus af te remmen. Velen zijn bang. Bang om besmet of ziek te worden. Bang om een ander te besmetten. Bang voor de gevolgen in de gezondheidszorg. Bang voor de economische gevolgen.
Een aantal van die angsten zijn reëel : het is immers voor iedereen een onzekere tijd, niemand weet hoe lang het duurt en wat de gevolgen zijn. Het is belangrijk dat er geen paniek ontstaat. Dat mensen hun gezond verstand blijven gebruiken en hun verantwoordelijkheid nemen.
Goede voorlichting is belangrijk. Bescherming en hygiënemaatregelen zijn essentieel.
De overheid (RIVM) en het Rode Kruis verschaffen duidelijke informatie.
De impact van het coronavirus op Nederlanders wordt steeds groter. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888.
Het is niet erg om bang te zijn, dit is heel normaal.
Laat je echter niet verleiden door de hele dag het nieuws te checken of worst-case-scenario-berichten meteen als waarheid aan te nemen. We hoeven ons niet over te leveren aan angst en paniek. Het is goed mogelijk een balans te vinden, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.
Wij, team Psychocare Venlo, zijn zelf ook bezig deze balans bij ons zelf te vinden, om het stresslevel te beperken en zo luchtig mogelijk met de huidige onzekere periode om te gaan.
Daarom hebben we een aantal tips op rijtje gezet die voor ons en wellicht ook voor jou kunnen werken.
Kijk naar wat je wél kunt doen. Focus niet op de dingen waar je geen invloed op hebt.
Volg de voorgeschreven stappen van de overheid/ RIVM:
Was je handen vaak en langer dan je gewend bent met zeep
Vermijd onnodig contact met (groepen) mensen
Vermijd onnodig contact met kwetsbare mensen en ouderen
Schud geen handen
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
Gebruik papieren zakdoekjes
Blijf thuis bij verkoudheidsklachten en griepverschijnselen
Deze stappen helpen de verspreiding van het virus te vertragen, waardoor ons zorgstelsel minder belast wordt.
Het virus zal zich verder verspreiden dat moeten we accepteren.
Besef dat ook deze situatie tijdelijk is, ook al weet je niet hoe lang het nog duurt
Wees je daar steeds van bewust, want een paniekerig brein maakt zaken al snel groter dan ze daadwerkelijk zijn. Niemand zit te wachten op deze situatie maar het is wat het is: we zullen het ermee moeten doen.
Ja, zeker, er zullen ook dingen veranderen. Soms zijn de gevolgen en de impact groot. Met name als je te maken krijgt met verlies of ziekte van een dierbare of verlies van baan bijvoorbeeld. Het heeft alleen geen zin om op voorhand hier al heel bang voor te zijn, kijk waar je invloed op hebt en wacht af, ook al is dat soms moeilijk.
Buig negatieve dingen om naar positieve.
Er is altijd iets, als is dat minimaal, wat je kunt doen om de situatie beter te maken of op zijn minst minder zwaar. Al is het maar een piepkleine stap.
Probeer er dus een positieve draai aan te geven waar dat mogelijk is. Thuiszitten is voor veel mensen wennen en kan de nodige spanningen met zich meebrengen. Maar tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe kansen voor bezigheden waar je normaal de tijd niet voor hebt of neemt.
Loslaten van je angst
Je kan gaan onderzoeken of meditatie of mindfulness wat voor je is. Laat je angstige gedachten eens toe, onderzoek ze, voel wat het met je doet. Observeer je angst of onzekerheid. Vecht er niet tegen, maar maak het ook niet groter. Zie het als iets wat er toch al is en wat je mag toelaten als een gevoel dat zich nu manifesteert in je. Toelaten en jezelf toestaan te voelen wat je voelt, maakt dat de lading wat minder wordt.
Thuisisolatie en de verbinding met elkaar verliezen
In deze tijd is het essentieel om niet van elkaar te vervreemden. We ervaren allemaal dezelfde soort gevoelens van onzekerheid. Sommige mensen slaan hierdoor aan het hamsteren, anderen kiezen ervoor om de situatie weg te wuiven en duiken in ontkenning.
Dat zijn menselijke reacties. Probeer elkaar zonder oordeel te benaderen.
Uiteraard met gepaste afstand, maar ook op afstand kan er verbinding zijn! Zoek vooral nu contact met anderen, met ouderen, of kwetsbaren, dat op heel veel andere manieren dan “live”. Wees creatief. Er zijn mogelijkheden zat.
Deze situatie is moeilijk voor iedereen : voor jou, voor je familie, je vrienden, je buren, de ondernemer, de leraar, de arts, café eigenaar, de ouder, de bejaarde enz. Het treft iedereen.
Angst en oordelen brengt ons in een neerwaartse spiraal. Liefde, compassie en begrip brengt ons in een opwaartse spiraal van hoop en positiviteit.
Wij hopen dat je met ons meedoet! En… zorg goed voor jezelf en voor elkaar en gebruik je gezond verstand!
Team Psychocare Venlo
Claudia en Sylvia
Afspraak maken
Wij verheugen ons erop u te mogen verwelkomen in onze praktijk!