De kracht van optimisme

Succesvolle professionele sporters weten dat ze zich moeten focussen op winnen en niet op verliezen. Dat geldt in de topsport, maar zeker ook in het dagelijks leven. Veel mensen richten zich te veel op wat er mis kan gaan i.p.v. op wat er goed kan gaan.

Van fouten leer je, dus hierbij stil staan mag best. Echter als je hier te lang in blijft hangen voel je je onrustig, stressvol en ongelukkig. Het stemt je somber.

Nare gebeurtenissen overkomen ons allemaal, de ene gebeurtenis is wat heftiger dan de andere. Deze gebeurtenissen kunnen grote impact hebben op onze gemoedstoestand. Tegenslagen zijn onvermijdelijk. Hoe je ermee omgaat bepaal je echter zelf. Als je in staat bent dat wat je overkomt te accepteren, je er niet tegen te verzetten en de gevoelens aan te gaan, aangezien je er toch niets aan kunt veranderen, zul je in staat zijn om weer de draad op te pakken en verder te kunnen.

Als je je er over blijft opwinden, of als je je blijft afvragen waarom dit jou overkomt, blijf je in een cirkel ronddraaien. Op deze manier voed je de negatieve emoties. En houd je ze in stand. Ook jezelf veroordelen heeft geen enkele zin. Je geeft jezelf dan een trap na. Accepteer dat je een mens bent die foutjes kan maken, of tekortkomingen heeft. Niemand is perfect. We zijn goed zoals we zijn met al onze goede en minder handige eigenschappen.

Naast alle dingen die ons overkomen, alle worstelingen die we ervaren,  bestaan er ook positieve ervaringen en het is gezond je daar ook op te richten. Hoe kun je optimistisch blijven? Dat is vaak een kwestie van oefenen. Probeer bewust te focussen op wat er wél goed gaat. Denk aan de goede dingen die er ongetwijfeld ook in je leven zijn. Kijk eens waar je dankbaar voor bent, of waarover je tevreden bent. Sta hier bewust dagelijks bij stil.

Uiteraard is het niet zo dat je door positief te denken alleen nog maar positieve emoties ervaart, maar het gaat er om de nare gevoelens te erkennen, maar ook de fijne gevoelens en gedachten toe te laten, niet buiten te sluiten. Gebruik positief denken dus niet als een vlucht om nare emoties weg te stoppen maar ziet het als een gezonde toevoeging in je denkpatroon. Dus het is wat anders dan alles weglachen.

Een krachtige oefening:

Denk elke avond voor het slapen gaan aan drie positieve dingen die je die dag hebt mee gemaakt. Iets waar je een goed gevoel bij had, iets waar je trots of dankbaar voor was. Iets goeds wat je hebt gedaan of wat je is overkomen. Iets waar je blij van werd. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Je zult merken dat al na twee weken je algemene stemming verbeterd is.

Check bij jezelf : is jouw glas halfvol, of halfleeg? Door te focussen op de positieve kant van de medaille, door te kijken naar wat wel kan i.p.v. wat niet, door je te richten op wat je wel wilt i.p.v. wat je niet zou willen zal je leven vervullender en plezieriger zijn.

Meer weten over positieve psychologie? Of leren hoe je jezelf kunt trainen in het ontwikkelen van optimisme? Neem contact met ons op, wij helpen u graag op weg.