Steeds meer jongeren hebben last van stress- en burn-outklachten
De cijfers van het aantal jongeren met stress– en burn-outklachten is het afgelopen jaar flink gestegen. Uit onderzoek van het CBS blijkt met name dat twintigers erg veel last hebben van dergelijke klachten. Met name degenen die werkzaam zijn in de zorg of in het onderwijs. Dat heeft oa. te maken met de toenemende werkdruk en het feit dat deze beroepen ook emotioneel belastend zijn.
Hoe kan het dat zoveel jonge mensen forse stressklachten hebben ?
De zogenaamde millennials eisen veel van zichzelf. Ze zijn vaak ontevreden met zichzelf.
Twintigers lopen vaak aan tegen de strenge regels rond hypotheken en huren. Met flexcontracten is dat vaak erg ingewikkeld. Ook hebben ze te maken met hoge studieschulden. Dat levert weer stress op.
De kinderwens die men heeft wordt uitgesteld. Jonge vrouwen werken eerst aan hun carrière voordat ze een gezin willen gaan stichten. Ze willen eerst een goede baan hebben, een perfecte partner vinden en alles op de rit hebben. En daarnaast willen ze ook volop van het leven genieten, festivals bezoeken, op vakantie gaan.
Daarbij eisen ze veel van zichzelf : de lat ligt hoog.
Millenials willen alles uit het leven halen, streven daarin soms perfectie na. Ook qua uiterlijk ligt deze lat hoog. Dat alles kost veel energie.
Social media heeft hier ook een groot aandeel in: het leidt ertoe dat deze groep ook voor de buitenwereld een perfect leven wil leiden. De druk wordt daarmee alleen maar meer opgevoerd.
Jongvolwassenen staan altijd “aan”. Ze hebben niet geleerd echt te ontspannen of af te schakelen, even helemaal niets te doen. Vervelen is geen optie. Er is een constante stroom van prikkels, de smartphone speelt hier in grote rol in.
De lockdown i.v.m. het corona virus maakt het er niet makkelijker op : het levert deze groep mensen extra stress op. Velen missen hun uitlaatklep in uitgaan en feesten en de sociale contacten.
Hoe uiten zich deze stress klachten en wat kun je doen ?
Wat we vaak zien bij jongvolwassenen is dat ze burn-outklachten ontwikkelen. Denk aan vermoeidheid, spanningsklachten, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Wat ook vaak voorkomt is dat men last heeft van paniekaanvallen en angstklachten.
De druk van de maatschappij en de druk die zich zelf opleggen is hoog en niet vol te houden. Van nature is de mens veerkrachtig maar iedereen gaat weer anders met stress om. Het is erg belangrijk dat je je eigen stresssignalen herkent en serieus neemt. Als je erg veel spanningsklachten ervaart dan is het noodzakelijk daar wat mee te doen. Je kan hulp zoeken, of met iemand praten. Ook online is er hulp mogelijk. Vaak is dat een wat laagdrempeligere manier om toch professionele hulp in te schakelen.
Bij jongeren ligt het zoeken van hulp of er met iemand over praten vaak nog in de taboesfeer: want dan erken je dat je leven toch niet zo perfect is dan wat de buitenwereld van jou ziet. Dat maakt dat ze er zelf mee blijven rondlopen met alle gevolgen van dien.
Neem die drempel daarom, bespreek je probleem met iemand. Er is altijd wel een manier van hulp die bij je past. Het is volkomen normaal dat je af en toe hulp van buitenaf nodig hebt ook als je het mentaal even niet trekt. Als je fysieke klachten hebt, ga je ook naar de dokter of naar een specialist, waarom zou je dat dan niet doen als je psychische klachten hebt ?
Het komt er op neer dat ook de jongeren beseffen dat ze zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen geestelijke gezondheid: met andere woorden: maak de juiste keuzes om je mentaal fit te voelen, om je happy te voelen en weer beter in je vel te komen.
Die verantwoordelijkheid neem je voor jezelf door je open te stellen voor een steuntje in de rug. Van een vriend of bekende, een ouder, een ander familielid, een huisarts, een coach, een psycholoog of van wie dan ook. Je verdient het om je goed te voelen!
Meer info, of ken je iemand die aan het worstelen is en vast lijkt te lopen, stuur ons een mail of check de website.
Afspraak maken
Wij verheugen ons erop u te mogen verwelkomen in onze praktijk!