Op mindfulness gebaseerde therapie

Op mindfullness gebaseerde therapie/ontspanningstherapie/stressreductietherapie

Mindfulness betekent: bewust zijn van de huidige ervaring. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de gedachtespinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger

Bewuste keuze in plaats van automatische piloot

Mindfulness biedt je een keuze. Laat je je meevoeren door de automatische piloot, het oude patroon van denken en doen? Of kun je dit moment bewust beantwoorden en open staan voor de ervaringen van het hier en nu: wat je nu ziet, hoort voelt of proeft.

Anders omgaan met gedachtepatronen

Vaker bewust zijn, mildere blik. Je kunt beter je grenzen bewaken. Je vangt stressprikkels beter op. Je gaat anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. De therapie richt zich specifiek op het ontwikkelen van een andere houding tegenover problemen. Deze houding kenmerkt zich door waarnemen, toelaten, niet-reageren en niet-oordelen waardoor er ruimte komt voor acceptatie. Elke gedachte, elk gevoel en elke lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten, zonder er een waardeoordeel over uit te spreken en zonder er iets aan te willen veranderen. Het gaat erom met je volledige aandacht in het hier en nu te zijn. Hierdoor ontstaat er rust en ruimte in je hoofd.

Visualisatie

Visualisatie wordt gebruikt om je mentaal een zo duidelijk mogelijke voorstelling te maken van wat je graag wilt bereiken of van hoe je wilt dat je je gedraagt in bepaalde omstandigheden. Door je mentaal af te stemmen op wat je wilt geef je je onderbewuste ‘instructies’ om zo te handelen dat gerealiseerd wordt wat je wilt. Deze techniek kun je ook gebruiken in het kader van ontspanning. Als je weet hoe je spanning en ontspanning aanvoelen, zodat je ze kunt herkennen, ben je toe aan deze visualisatietechniek, waarbij je gebruik maakt van innerlijke beelden, die ontspanning voor je vertegenwoordigen.

Wilt u meer weten hoe wij mindfulness integreren in onze behandelmethode? Neem dan contact met ons op. Download de gratis mindfulnessapp van VGZ.