Tijd om te relaxen, niet alleen tijdens de vakantieperiode

 

Vaak nemen mensen zich pas echt de tijd om te relaxen tijdens vakantie. Eigenlijk zou je het het hele jaar door ervan bewust mogen zijn hoe belangrijk ontspanning is.

Bij een gezonde leefstijl denken mensen vaak wel aan bewegen en gezond eten, maar vergeten dat ontspanning zeker zo belangrijk is. In de praktijk zie we het veel. Mensen die zichzelf de rust niet gunnen. Want naast je werk, huishouden, sporten, relatie, familie en vrienden blijft er weinig tijd over voor pure rust en ontspanning.

Wanneer je de hele dan van hot naar her rent, ben je weinig bezig met jouw eigen behoeften. Je echt overgeven aan ontspanning is voor velen best een uitdaging. Waarom is dat zo belangrijk?

Graag zet ik een aantal redenen op een rijtje:

Je slaapt beter

Mensen die in bed veel piekeren doen er goed aan om overdag meer te ontspannen. Het ontbreken van ontspanning overdag zorgt er namelijk voor dat je brein en spieren continue in gespannen staat verkeren. Wanneer je overdag regelmatig ontspant zal je merken dat je ’s avonds niet alleen makkelijker in slaap valt maar ook beter kunt doorslapen

Je weerstand wordt beter

Je lichaam en brein reageren op de dagelijkse stress en spanningen. Je hartslag versnelt, je raakt vermoeid en je bloeddruk stijgt. Door regelmatig te ontspannen gun jij jouw lichaam en brein wat rust. Dit heeft een positief effect op de werking van je darmen en je afweersysteem. Je stresshormonen komen tot rust, je gezondheid wordt er beter van

Je kunt beter met tegenslagen omgaan

Door je regelmatig te ontladen zorg je ervoor dat je spanningsniveau niet te hoog oploopt. Hierdoor kun je beter met tegenslagen omgaan. Je emoties lopen minder hoog op, je staat meer in je kracht en er is meer veerkracht en flexibiliteit.

Ontspanning verbetert je sociale contacten

Wanneer jij je regelmatig oplaadt en ontlaadt heeft dit een positieve invloed op je sociale contacten. Je kunt meer van een ander hebben en je hebt ook meer zin om leuke dingen te ondernemen wanneer je je ontspannen en uitgerust voelt. De ander zal ook weer rustiger op jou gaan reageren.

Je zult effectiever en functioneler presteren

Spanning en stress blokkeren je brein. Hoe meer stress jij hebt hoe minder er uit je handen komt. Ervaringen laten zien dat, wanneer jij door de dag heen meer tijd neemt om je lichaam en brein wat rust en ontspanning te gunnen, je veel effectiever kunt werken. M.a.w. Je krijgt meer gedaan in minder tijd en de kans op fouten is vele malen kleiner.

Je bent creatiever

Datzelfde geldt voor je creativiteit. Uren achter elkaar doorwerken heeft een negatieve invloed op je creativiteit. Er komt niet zo veel meer uit je handen. Tussentijdse korte ontspanningsmomenten zorgen voor ontspanning in je hoofd waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën.

Preventie overspannenheid/burn-out

Als je draaglast groter is geworden dan je draagkracht ontstaat er een chronische disbalans en kun je steeds slechter met stress omgaan. Door bewust tijd te nemen voor rust en ontspanning kun je voorkomen dat je overbelast raakt.

Hoe ontspan jij ?

Wat werkt voor jou? Enkele suggesties :

Een stukje wandelen, b.v. in de pauzes

Lezen van een boek of bladeren door een tijdschrift

Ontspanningsoefeningen of meditatie

Mindfulness

Tijd om te lummelen (even helemaal niets doen)

Ontspanningsmassage

Warm bad

Buiten zijn

Micromomentjes inlassen van ontspanning b.v. een korte ademhalingsoefening of een rek-/strekoefening achter je bureau

Stoelmassage

Etc.

Geniet van je rust en ontspanning, je hebt het verdiend. Gun je zelf dit ook na de vakantie!