Hoe kom je vitaal en opgewekt de winter door?

Een aantal tips :

Laat het koude en natte weer je niet weerhouden om naar buiten te gaan. Je bent niet van suiker, en er zijn allerlei manieren om je tegen de kou en nattigheid te beschermen. Juist in deze tijd van het jaar is het goed om dagelijks wat buitenlucht op te snuiven!
Ook al zit je nog zo comfortabel voor de kachel, ga toch 2 keer per week lekker sporten. Misschien moet je een drempel over, maar laat je weerstand je niet weerhouden om toch te gaan!

In de winter verlang je wel eens naar een lang warm bad. Maar probeer dat warme bad eens af te wisselen door tussendoor af en toe de douche te nemen en dan de koude kraan een open te draaien. Doordat je gewend raakt aan het temperatuurverschil ben jij een verkoudheid of een griepje eerder de baas.

Wanneer het buiten guur en regenachtig is, kan het op de bank kruipen met een lekker maaltje je opfleuren. Ga dan niet voor de snelle vette happen, maar kies voor goed gevulde soepen en gezonde stoofschotels.
Vergeet niet om genoeg water te drinken. Naar mate het kouder wordt en we minder dorst hebben, is het te gemakkelijk om te weinig vocht binnen te krijgen. Probeer twee liter water per dag te drinken. Wissel af met een lekkere kruidenthee.

Wanneer je een mindere dag hebt, zet dan een oppeppend muziekje op. Uptempo muziek zorgt voor een positieve stemming. En houd je vooral niet in om mee te dansen of mee te zingen!

Plan alvast je voorjaars- of zomervakantie. Ga op onderzoek naar je ideale bestemming. De voorpret doet je goed!

Het koude weer en de centrale verwarming heeft effect op je huid en kan leiden tot droge en jeukende huid. Tekort aan vocht is hier een reden van. Ook een verminderde bloeddoorstroom door te weinig beweging en te weinig drinken kan bijdragen aan een droge huid. Gebruik dagelijkse lotions en cremes met een lekker geurtje.

Zorg voor een licht en gezellig huis: Probeer zo veel mogelijk natuurlijk licht je huis in te krijgen. Gordijnen open en geregeld ventileren. Maak het sfeervol met geurkaarsjes.

Zorg er ook voor dat je regelmatig onder de mensen komt. Ga er lekker op uit of nodig iemand uit om te komen eten.

Goede nachtrust is essentieel. Creëer een vast slaap- en waakritme. Ventileer dagelijks en zorg dat het donker en stil is op de slaapkamer.

Denk positief : Als het buiten donker wordt, worden onze gedachten soms ook donker en somber. Dingen waar je in de zomer gemakkelijk overheen stapt, kunnen in de donkere dagen als een regenwolk boven ons hoofd blijven hangen. Probeer de zaken eens vanuit een positieve bril te bekijken. En kijk of wat je denkt feiten zijn of slechts gedachten. Jij bepaalt wat je denkt en dus kun je invloed hebben op je gedachten en dus op je gevoel!

Geniet van de kleine dingen. Heb oog voor de kleine, schijnbaar onbelangrijke details. Kijk om je heen: bewust en met aandacht.

Fijne winter!