Beeldbellen versus face-to-face gesprekken
Sinds kort mag onze branche weer face-to-face gesprekken voeren op de praktijk. Een hele opluchting voor ons als therapeut maar ook voor onze cliënten. Die persoonlijke benadering is zo belangrijk in het therapeuten-cliënten-contact.
Toen medio maart alles op slot ging moesten we snel schakelen en creatieve oplossingen verzinnen om onze cliënten toch nog van dienst te kunnen zijn. Voor een aantal zijn de sessies telefonisch of via videobellen voortgezet. Voor enkelen was de drempel te hoog om te videobellen.
Aan een telefonisch of beeldbelconsult zitten een aantal voordelen, maar ook vele nadelen.
Voordelen zijn dat consulten toch door kunnen gaan. Een voordeel is soms ook dat de consulten wat korter duren en er geen reistijd is. Voor sommigen is het een prima en efficiënt alternatief gebleken.
Maar voor velen kleven er toch ook een aantal nadelen aan. Communicatie is voor een groot deel, wel meer dan 80% non-verbaal. Al die non-verbale signalen die je oppikt uit de lichaamstaal vallen nu weg. Je kunt ditvoor een deel, maar niet helemaal opvangen.
Als een cliënt aan de andere kant van de lijn b.v. stil is, kan het zijn dat even aan het nadenken is, maar het kan ook zijn dat hij emotioneel is geworden. Deze dingen pik je minder snel op. Het vergt extra concentratie van beide kanten om ervoor te zorgen dat je elkaar goed begrijpt.
Verder is de persoonlijke aandacht, de betrokkenheid minder goed over te brengen via (beeld)bellen. Juist door iemand in de ogen te kijken maak je verbinding met die persoon, een waardevol iets bij therapie. Vertrouwen is de basis van geslaagde therapie en dat bereik je nu eenmaal makkelijker als er niet te veel afstand is. Zelfs videobellen creëert afstand.
Tot voor kort begon een gesprek op de praktijk normaliter altijd met het geven van een handdruk. Met die handdruk verbind je je al met die ander. Dit is helaas niet meer mogelijk. Een groot gemis, niet alleen in therapieland.
Een ander nadeel was ook dat bepaalde therapievormen niet meer uitgevoerd konden worden via afstands-therapie, gelukkig kan dat nu weer wel.
De tijd dat we niemand meer konden ontvangen op de praktijk is overbrugbaar gebleken, maar het had niet veel langer moeten duren, mensen kregen er echt last van. Het voelt nu ook voor ons als een opluchting dat we ons werk weer op een relatief normale manier kunnen uitvoeren, wat betekent dat we weer op een persoonlijke, laagdrempelige en betrokken manier onze cliënten kunnen verder helpen in hun proces.
Wilt u meer weten over onze therapievormen, neem dan contact met ons op.
Afspraak maken
Wij verheugen ons erop u te mogen verwelkomen in onze praktijk!