De herfst is begonnen. De korte, donkere dagen zijn aangebroken. Een prachtig seizoen, waar niet iedereen altijd van geniet. Veel mensen zien op tegen deze periode. Velen hebben last van een herfstdip. Dit heeft onder meer te maken met gebrek aan zon/daglicht. Ga je afwachten tot het weer lente is, somber onder een dekentje op de bank? Of ben je iemand die de regie in eigen handen neemt en er zelf iets moois van probeert te maken? Een paar tips om je de donkere maanden door te helpen:

Warmte
Zorg dat het lekker warm is in huis. Warmte maakt dat je je comfortabel voelt en beter kunt ontspannen.
Sfeer in huis
Maak het gezellig in huis met kaarsjes.. De gloed van het kaarsje zorgt voor een aangename en ontspannen sfeer. Denk ook aan geurkaarsen.

Beweging en buitenlucht
Ga overdag een stukje wandelen of fietsen. Vaak komen de mensen te weinig buiten en krijgen dan in deze periode te weinig daglicht. Je gaat tijdens het donker uit huis en in het donker kom je terug. Op je werk krijg je misschien ook weinig daglicht.
Logisch dat je daar wat humeurig van wordt. Kom dus uit die stoel en ga lekker naar buiten.

Mindfull in het hier en nu
Kijk eens goed om je heen. Ben je bewust van de mooie kleuren van de natuur. De bomen, de luchten, de ochtendnevel, de paddenstoelen. Voel hoe de frisse wind tegen je huid komt, luister hoe de blaadjes knisperen onder je voeten. Ruik de aarde. Gebruik al je zintuigen om even van het huidige moment te kunnen genieten. Misschien kun je zelfs een paar mooie foto’s maken van dit moois.

Verwennen
Verwen jezelf met de dingen waar je blij van wordt. Een bezoek aan de sauna of wellness, vaker met een dagje of weekendje sauna. De warmte is goed voor je lichaam en het helpt je ontspannen. Vaak maken ze het in de sauna extra gezellig met een openhaard en dekentjes in de ontspanningsruimte waar je je lekker in kunt wikkelen. Een lekker kopje thee of warme chocolademelk erbij en genieten maar!

Slapen
Ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op, zorg voor regelmaat en structuur. Het is met name in de herfst en de winter zeer belangrijk om een goede nachtrust te krijgen. Je lichaam verbruikt in de koudere maanden meer energie om warm te blijven.

St. Janskruid
Sint Janskruid helpt bij een dipje of milde depressie en je kunt het gewoon bij de drogist kopen. Zorg wel dat je je goed laat voorlichten. In sommige situaties wordt dit afgeraden.

Positieve vibe
Omgeef je met positief ingestelde mensen. Er zijn ook genoeg mensen die geen last hebben van een herfstdip. Zorg dat je altijd één of twee van deze mensen bij je in de buurt hebt of dat je er snel mee in contact kunt komen. Zij kunnen je met hun natuurlijke energie en vrolijkheid zo uit die dip helpen. Het werkt inspirerend.

Wees je bewust van je ademhaling
Wanneer je merkt dat je je onrustig, gespannen of somber voelt, neem dan de tijd voor een diepe en bewuste ademhaling. Dit is heel eenvoudig. Ga zitten en concentreer je op je ademhaling. Probeer steeds dieper tot onder in je buik te ademen. Adem rustig in en blaas langzaam uit. Iedere keer als je gedachten afglijden ga je weer terug met je aandacht naar je ademhaling. Het helpt als je tot 10 telt en als je bij 10 bent weer terug telt naar 1.

Ben je benieuwd naar nog meer tips? Maak dan gerust een afspraak!

 

lees ook tips tegen somberheid