Mindfulness

Waarom mindfulness?

Wil je leren hoe je bewuster kunt genieten van het hier en nu en accepteren van wat er is? Zodat je meer rust en ontspanning in je leven kunt ervaren? Dan is mindfulness misschien wel wat voor je.

Mindfulness betekent: bewust zijn van de huidige ervaring.  Op een milde manier naar jezelf kijken. Door je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de gedachtespinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Bewuste keuzes maken in plaats van op automatische piloot leven. Mindfulness biedt je een keuze. Laat je je meevoeren door de automatische piloot, het oude patroon van denken en doen? Of kun je bewust zijn van het huidige moment en open staan voor de ervaringen van het hier en nu: wat je nu ziet, hoort voelt of proeft. Psychocare Venlo biedt op mindfullness gebaseerde therapie, in combinatie met ontspanningstherapie en stressreductietherapie. Wij bieden dus geen op zich staande mindfulnesstrainingen of curusssen maar maken gebruik van technieken uit de mindfulness.

Anders omgaan met gedachtepatronen

Vaker bewust zijn, mildere blik. Je kunt beter je grenzen bewaken. Je vangt stressprikkels beter op. Je gaat anders om met gedachtepatronen die tot somberheid en angst leiden. De therapie richt zich specifiek op het ontwikkelen van een andere houding tegenover problemen. Deze houding kenmerkt zich door waarnemen, toelaten, niet-reageren en niet-oordelen waardoor er ruimte komt voor acceptatie. Elke gedachte, elk gevoel en elke lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten, zonder er een waardeoordeel over uit te spreken en zonder er iets aan te willen veranderen. Het gaat erom met je volledige aandacht in het hier en nu te zijn. Hierdoor ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Door de ongemakken, nare gevoelens en vervelende gedachten waar te nemen, kun je ze accepteren. Waardoor de lading vanzelf al minder hevig wordt.

Mindfulness is inmiddels een gerespecteerde en wetenschappelijk erkende therapievorm die effectief is bij chronische pijn en stress.

Mindfulness en visualisatie

Visualisatie wordt gebruikt om je mentaal een zo duidelijk mogelijke voorstelling te maken van wat je graag wilt bereiken of van hoe je wilt dat je je gedraagt in bepaalde omstandigheden. Door je mentaal af te stemmen op wat je wilt geef je je onderbewuste ‘instructies’ om zo te handelen dat gerealiseerd wordt wat je wilt. Deze techniek kun je ook gebruiken in het kader van ontspanning. Als je weet hoe je spanning en ontspanning aanvoelen, zodat je ze kunt herkennen, ben je toe aan deze visualisatietechniek, waarbij je gebruik maakt van innerlijke beelden, die ontspanning voor je vertegenwoordigen.

Wil je meer weten over hoe wij Mindfulness toepassen binnen de aangeboden begeleidingstrajecten, neem dan contact met ons op.