Van 12 tot en met 15 november is het de Week van de Werkstress. In deze vijfde editie staat werkplezier centraal. Veel werknemers ervaren werkstress. Het verzuimpercentage is enorm.  Het verzuim door werkstress kostte Nederland in 2016 nog 2,5 miljard euro. Werknemers krijgen weinig steun van hun leidinggevende en vinden dat diezelfde leidinggevende het welzijn van zijn of haar medewerkers niet in het vizier heeft. Werknemers zouden veel baat hebben bij een betrokken manager of baas die oprechte aandacht geeft en waardering uit voor het werk. Bovendien blijkt uit onderzoek dat werknemers op zoek zijn naar autonomie en belang hechten aan de juiste persoon op de juiste plek en flexibele werktijden.
Bron : Nationale Zorggids.

Het is belangrijk het werkplezier te vergroten. De werkgever kan hier veel in betekenen, maar de werknemer heeft hier uiteraard zelf een groot aandeel in.

Een paar tips:
– Zorg voor een gezonde leefstijl: gezonde voeding, voldoende ontspanning en beweging. Kijk eens hoe je dat ook op je werk kunt doorvoeren. Denk aan een blokje om in de pauze, i.p.v. in de kantine gaan zitten, neem geregeld een gezond tussendoortje en neem regelmatig een korte pas-op-de-plaats-pauze.

– Tank op tijd bij: zorg voor rust na een periode van stress en hoge werkdruk. Neem een middagje verlof bijvoorbeeld. Of plan een mini vakantie of bezoek een sauna of toch weer eens de sportschool.

– Benadruk de positieve kanten van je werk, i.p.v. je alleen te richten op wat niet goed loopt. Er zijn vast een aantal positieve zaken te benoemen. Denk aan fijne collega’s, een mooi uitzicht vanuit kantoor, of bepaalde werkzaamheden die je goed afgaan.

– Spreek uit waar je last van hebt. Er is vast een teamleider, een collega of een vertrouwenspersoon waar je je hart kunt luchten.

– Accepteer dat niets alleen maar leuk en prettig is, maar dat alles ook zijn minder leuke kanten heeft.

– Herken en erken je grenzen. Je hoeft niet overal ja op te zeggen!

– Relativeer: het zit even niet mee. Maar de belangrijkste dingen in je leven verlopen wellicht prima. Je bent gezond. Je gezin maakt je gelukkig. Enz.

– Stop met multitasken. Werk efficiënt en effectief door alles met aandacht te doen, één voor één.

Meer tips? Neem gerust contact op en maak een afspraak!

Lees ook onze informatie over burn-out