Ik blijf maar piekeren, wat kan ik er aan doen?

De 3 slechtste piekertips en…..wat wèl werkt!

We piekeren en malen er op los. Overdag, of ’s nachts. Over dingen die we hebben meegemaakt, of dingen die nog eraan zitten te komen. Kortom het gaat niet over het NU.  Piekeren breidt zich uit als een olievlek. Maar stoppen met piekeren, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik was vroeger piekerkampioen. Allerlei scenario’s passeerden in mijn gedachten. Vanalles uitgeprobeerd. De gouden tip heeft even op zich laten wachten. Wellicht heb je zelf ook al het een en ander geprobeerd.

Hier volgen 3 adviezen die niet werken :

Slechte tip nummer 1) Loslaten

“Ik lig de hele nacht te malen. Ik kan er niet van slapen”. “Wat vervelend zeg…je moet proberen het los te laten”. Alsof het een ballon is.  Even doorknippen en dan laat je al je vervelende gedachten los. Is jou dat weleens gelukt? Door iets juist niet te willen denken komen de gedachten vaak sterker terug. Denk niet aan een paarse krokodil. Denk niet aan het getal 13. Waar je tegen vecht, dat manifesteert zich juist. Werkt niet dus!

Slechte tip nummer 2) Probeer maar gewoon positief te denken

Dus met jouw hersens ga je nu bedenken dat je je niet druk hoeft te maken, dat het allemaal wel meevalt. . B.v.   “Ik maak me zorgen om mijn broer, omdat hij erg ziek is. ”. “Ach joh, maak je niet druk, het komt wel weer goed”. Dit heeft weinig zin. Sommige dingen zijn gewoon niet leuk. Over sommige dingen maak je je zorgen. Soms terecht en soms onterecht, maar je zorgen en je gedachten daarover zijn er nu eenmaal al. En je kunt niet altijd met de ene gedachten de andere wegduwen. Dat wordt een heel gevecht, oftwel nog meer drukte in je hoofd.

Slechte tip nummer 3) Probeer je gedachten onder controle te krijgen.

Helaas, des te meer moeite je doet, des te moeilijker het wordt. Gedachten laten zich niet sturen, ze komen en ze gaan. En de ene gedachte lokt de andere uit. Controle is een illusie. Je kan nu eenmaal niet alleen positief denken. Er zullen ook negatieve gedachten in je hoofd ontstaan.

Wat kun je dan wel doen. Niet meer van jezelf mogen piekeren en simpelweg mee stoppen werkt niet.

DE GOUDEN TIP

Accepteer dus dat je piekert. Nee, je hoeft het niet leuk te vinden. Accepteren is wat anders dan iets leuk vinden. Wordt je bewust van de piekergedachten, schrijf het desnoods in steekwoorden op waar je over ligt na te denken. Wordt je bewust van het gevecht en je oordeel daarover. Het is heel vermoeiend te blijven vechten. We proberen alles te beoordelen, analyseren, ordenen en dat is soms handig en nodig bij bepaalde taken. Soms is het zinloos. Als je piekert, zit je veel in je hoofd. De focus ligt in je brein, waar de piekergedachten ontstaan.

Maak contact met jouw lichaam! En nog belangrijker, je ademhaling!  Je wil toch van die eindeloze discussies af in je hoofd? Jij wil toch ook weleens in het hier-en-NU zijn? Volg dan deze oefening, het kost je slechts een minuut.

De gouden tip tegen piekeren

Het eerste wat je doet even gaan zitten. Pas-op-de-plaats. En word je dan even bewust van jouw lichaam, maak daar even contact mee. Voel wat je ervaart, zowel emotioneel als fysiek.

Voel hoe je rug de rugleuning raak, je zitvlak op de stoel zit, maak contact met je voeten op de vloer. Neem waar wat je voelt in je lijf. Voel hoe je lichaam aanvoelt. Doe dit 10 seconden heel bewust met je ogen dicht.

Daarna volg je je ademhaling 1 minuut. Je hoeft er niets aan te veranderen. Gewoon observeren waar je adem begint en waar hij eindigt. Als je gedachten afdwalen breng je je aandacht weer terug naar de ademhaling. Wees niet streng voor jezelf. Blijf zo een tijdje ademen.

Gedachten versus ademhaling

En? Merk je verschil? Stel je voor wat deze mini-meditatie voor jou zou kunnen doen als je het 3 x per dag zou doen. Het fijne is dat je je altijd en overal bewust van je ademhaling kunt worden. En dat geeft direct resultaat! Maar begin vooral met 1 x per dag en doe dat een week. Onthoudt dat je ademhaling en je gedachten met elkaar in verbinding staan. Ik snap dat dit te simpel klinkt, maar je kunt je gedachten beïnvloeden met je ademhaling, en andersom. Het is onmogelijk om te piekeren als je je heel bewust op je adem focust.

Na deze oefening ga je weer over tot de orde van de dag.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig om van je piekergedrag af te komen, neem dan contact op met Psychocare Venlo. Ook voor andere klachten kunt u bij ons terecht. Denk aan stress- en burn-outklachten, angsten, hyperventilatie.