Heb ik bindingsangst?

Wat is bindingsangst ? Hoe uit het zich ? Hoe kan je het herkennen ? Wat is bindingsangst ?

Mensen met bindingsangst zijn bang om zichzelf te (ver)binden, ze zorgen er op een of andere manier voor dat een relatie zich niet echt kan ontwikkelen of dat er intimiteit kan ontstaan. Let op, dit gebeurt meestal onbewust. Waarom doen mensen dat?  Meestal vanuit een dieper gelegen angst om te worden afgewezen. Als je de ander op afstand houdt, kun je immers ook niet worden afgewezen.

Hoe kan bindingsangst ontstaan?

Een onveilige hechting in de kindertijd ligt vaak aan de basis van bindingsangst. Wanneer men is opgegroeid in een gezin waarin de ouders niet emotioneel beschikbaar waren, waarin moeilijk over gevoelens werd gepraat of waar veel spanningen waren, heeft men als kind soms ervaren dat het niet veilig was om gevoelens te uiten of kwetsbaarheid te tonen. Je werd niet echt gehoord of gezien als kind. Als gevolg daarvan kan een kind emotioneel afstand gaan nemen. Zich meer op zichzelf gaan richten en zich niet meer kwetsbaar op gaan stellen. Geen beroep op anderen doen en geen verbinding aangaan. Ook traumatische verliessituaties kunnen oorzaak zijn van bindingsangst. Men gaat zich emotioneel afschermen uit angst opnieuw de pijn van het verlies te moeten voelen. Annelies, 26 jaar, verloor haar papa toen ze 10 jaar was.

Bindingsangst in relaties

Mensen met bindingsangst hebben  vaak de controle over de relatie te hebben. Ze willen zelf bepalen hoe vaak ze de ander zien. Als de relatie serieuzer wordt komt de bindingsangst meer tot uiting omdat de ander steeds dichterbij komt. Mensen met bindingsangst voelen zich soms verstikt in de relatie en hebben een grote hang naar vrijheid. Het idee de vrijheid te moeten opgeven benauwt ze. Van de andere kant verlangt men diep van binnen juist wel naar intimiteit en verbinding. Een patroon van aantrekken en afstoten ontstaat.

Wilt u weten verder onderzoeken of u inderdaad bindingsangst heeft of herkent u zich in bovenstaand verhaal, maak dan eens een afspraak. Wij helpen u graag op weg!

Lees ook patronen doorbreken, hoe doe ik dat?

Lees ook over eigenwaarde en angst.