Help ik heb hyperventilatie ! Moet ik door een zakje ademen?

Hyperventilatie betekent letterlijk te veel (hyper) ademen (ventilatie). Wie hyperventileert, ademt meer dan nodig om het koolstofdioxide-gehalte in het bloed (de CO2) op de normale hoogte te houden. Je gaat sneller ademen, voelt je opgejaagd en je kunt je duizelig voelen.

Oorzaken

Hyperventilatie is geen ziekte op zich, maar een symptoom. Hyperventilatie ontstaat dus als gevolg van een onderliggende oorzaak: b.v. door stress, overbelasting, oververmoeidheid of een paniekaanval. .

Zuurstoftekort?

Een hyperventilatie-aanval voelt beangstigend: Je hebt het gevoel dat je onvoldoende zuurstof krijgt. Het tegendeel is echter het geval: Je ademt juist te veel zuurstof in dan nodig is.  M.a.w. hoe beangstigend het ook voelt, deze angst is niet reëel.

Flauwvallen

Ben je bang om tijdens een hyperventilatie-aanval flauw te vallen? In de praktijk komt het nauwelijks voor. Hyperventilatie is namelijk een angstreactie. Hierdoor produceert je lichaam meer adrenaline, en adrenaline activeert juist en houdt je dus wakker en alert. Zo gaan uw bloeddruk en hartslag omhoog, terwijl bij flauwvallen juist de bloeddruk daalt.

Wat moet je doen bij hyperventilatie en wat niet ?

De grootste fout die mensen met hyperventilatie maken, is dat ze het psychologische aspect van hun klachten over het hoofd zien. Daardoor missen ze behandelmethoden die bewezen effectief zijn. Ademhalingsoefeningen alleen, zijn namelijk bijna nooit voldoende om je klachten aan te pakken.

Ademen door een zakje ?

Uit onderzoek is gebleken dat het ademen in een zakje je symptomen zelfs erger kan maken. Bovendien kan het langdurig ademen in een zakje er voor zorgen dat je te weinig zuurstof krijgt. Onderzoekers raden dan ook aan om dit niet te gebruiken als manier om met je klachten om te gaan. Het zakje helpt dus niet om de zuurstof/koolstofdioxide balans in het bloed weer te herstellen. Eerder is er soms wel sprake van een geruststellend gevoel dat het ademen in de zak geeft. Geen oplossing dus!

Wat is hyperventilatie dan wel?

Als je hyperventilatieklachten niet veroorzaakt worden door een verkeerde manier van ademen, waar worden ze dan wel door veroorzaakt? In de meeste gevallen is de grote oorzaak angst.

Angst zorgt er voor dat je in een “fight or flight”-modus terecht komt. Dat kan er  voor zorgen dat je sneller gaat ademen, maar dat ademen is niet de oorzaak van het gevoel. Eerder is het andersom: het gevoel veroorzaakt het snelle ademen.

Deze kennis geeft je inzichten om je klachten goed te behandelen. Mensen die denken dat ze hyperventilatie hebben, richten zich bijna altijd op het controleren van hun ademhaling. Nu is het zo dat rustiger ademen ervoor kan zorgen dat je minder angstig raakt, dus op zich is dat geen slecht idee. Er zijn echter nog veel meer dingen die je kunt doen om je paniekaanvallen, of angstreacties tegen te gaan.

Begeleiding bij hyperventilatie

Angstklachten kun je het beste onder begeleiding aanpakken. Psychocare heeft ruime ervaring met het behandelen van angstklachten.

Zelf kun je alvast aan de slag met de volgende tips :

Goed leren ademhalen kan geen kwaad. Je kunt hier dus prima mee starten en als het niet werkt overstappen op een meer uitgebreide behandeling voor een angst- of paniekstoornis. Bij Psychocare Venlo kun je ook terecht voor ademhalingsoefeningen.

Meestal vermijdt men situaties waarin paniek of hyperventilatie ontstaat, of is men continue allert op stresssymptomen van het lichaam. Vermijding werkt averechts.

Onbewust zorgen deze twee maatregelen ervoor dat de paniekklachten erger worden. Omdat je situaties uit de weg gaat, kun je nooit meer ontdekken dat een paniekaanval te hanteren is. En wanneer je continu je lichaam in de gaten houdt, zul je altijd wel iets afwijkends herkennen.

Zo komen mensen in een vicieuze cirkel terecht. Gelukkig kun je hier wel degelijk wat aan doen:

Check je denken

Mensen die paniekaanvallen hebben, zijn er vaak van overtuigd dat ze iets ernstigs staat te overkomen. Toch zijn paniekaanvallen volstrekt onschuldig.

Je zult niet flauwvallen tijdens een paniekaanval

Er is nog nooit iemand gek geworden van het hebben van teveel paniekaanvallen

Paniekaanvallen zijn onschadelijk. Je krijgt er geen lichamelijke problemen van

Paniekgevoelens wijzen niet op het hebben van een hartaanval

Uiteraard zijn de klachten absoluut vervelend en beangstigend. Maar het is goed te weten dat er geen gevaar is..

Het beste kun je dit gaan oefenen in de praktijk.

Dit doe je door bewust situaties op te zoeken waarin je vaak paniekaanvallen kan krijgen of angstgevoelens. Doe dit niet direct in de meeste spannende situaties, maar bouw dit langzaam op. Zo kun je stap voor stap ontdekken dat paniekaanvallen te hanteren zijn.

Anders met angst omgaan

Binnen de behandeling van de paniekstoornis is een bekende fenomeen de “angst voor de angst”. Veel mensen die last hebben van paniekaanvallen, denken dat ze niet kunnen omgaan met angstige gevoelens. Ze willen daar het liefst zo ver als mogelijk vandaan blijven.

Met behulp van b.v. mindfulness technieken kun je leren om beter met deze gevoelens om te gaan. Je leert dan om gevoelens te onderzoeken en te accepteren. Daarnaast hebben we meerdere mogelijkheden om deze angstklachten te behandelen.

Wil je n.a.v. het lezen van dit artikel meer informatie, of een afspraak. Neem dan contact met ons op.

Wij helpen u graag verder!