Last van perfectionisme

Last van perfectionisme? Perfectionisten zien vaak het niet behalen van doelen als een persoonlijk falen en keuren zichzelf hiermee dus af. Daardoor zijn ze veelal bang om fouten te maken. Daarnaast bestaat de dieperliggende angst om afgewezen te worden. Perfectionisten laten niet graag hun tekortkomingen zien, uit angst niet meer geaccepteerd te worden. Het nastreven van perfectie is een manier om zichzelf te beschermen tegen kritiek en afkeuring.

Bent u perfectionistisch?

Meestal “moet” er van alles. U krijgt pas een goed gevoel als dingen af zijn die afmoeten. Uiteindelijk blijft er door dat moeten weinig tijd meer over voor wat u zelf  zou willen en nodig heeft. Iemand die perfectionistisch is heeft gedachtes en gedrag die het zelfvertrouwen beschadigen, doordat hij of zij bezig is met onrealistisch hoge doelen. Deze doelen zijn amper of niet bereikbaar en dat maakt dat men zich vaak teleurgesteld voelt. Tevens kosten het nastreven van al die hoge doelen en eisen enorm veel energie. En onder de streep? Kost het meer dan dat het oplevert. Niet dat tevreden gevoel, geen rust, minder efficiëntie en grotere kans op fouten.

Last van perfectionisme? Wilt u in therapie?

Al met al leidt perfectionisme vaak tot verminderd levensgeluk, ontevredenheid en stress. U stel veel te hoge eisen aan u zelf, en misschien ook aan uw naasten of collega’s. Middels therapie brengen we in kaart waar het mis gaat en hoe je dit kunt veranderen. Cognitieve gedragstherapie helpt bij het stellen van realistische doelen en het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen. Ook wordt een NLP behandeling ingezet. Afhankelijk van de onderliggende patronen zijn er diverse mogelijkheden om overmatig perfectionisme aan te pakken. Zodat u ontspannen in het leven kunt staan, met een milde houding naar u zelf toe. Ook schematherapie kan worden ingezet.

Meer weten, wij informeren u graag!