Stress

Wat kan ik doen aan stress?

Er knaagt iets. Al een tijdje. U hebt wisselende gezondheidsklachten, die op een vage manier met stress te maken kunnen hebben. U geeft er liever niet aan toe, u bagatelliseert het. Of u bent juist extra alert, misschien omdat u ooit eens overwerkt of overspannen bent geweest en vergelijkbare verschijnselen nu de kop opsteken.

Misschien bent u bij de huisarts geweest. Er wordt niks gevonden. U lijkt verder gezond te zijn. “Het zit tussen de oren”.

Iedereen heeft weleens te maken met een stressvolle situatie of periode. Meestal herstel je hiervan. Een probleem wordt het als de stress en spanningen chronisch worden, vaak onbewust een grote rol spelen. Je raakt uit balans. Je kan niet meer goed ontspannen. Er ontstaan slaapproblemen. Je hebt hoofdpijn, of last van je darmen. Je blijft maar malen, er is nooit rust in je hoofd. Iedereen wil iets van je en je hebt het gevoel op vele fronten tekort te schieten. Of je reageert gefrustreerd en bent snel overprikkeld.

Stress komt veel voor maar is niet altijd onschuldig. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet goed wordt aangepakt. Je kan fysieke klachten ontwikkelen, zoals maag- en darmklachten, huidklachten, hoofdpijn e.d. Ook kunnen er psychische klachten ontstaan zoals angsten en paniekaanvallen. Hyperventilatie komt veel voor. Uiteindelijk ligt een burnout op de loer.
Als u vermoedt dat u de klachten niet onder controle hebt is het zinvol een afspraak te maken. Wij helpen u graag met het onderzoeken van de oorzaak van de klachten en met het vinden van een oplossing voor uw stressklachten.

Behandeling stress gerelateerde klachten

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van stressgerelateerde klachten bij Psychocare Venlo is het zoeken naar de verhouding tussen belasting en belastbaarheid. Inzicht in uw klachten en het leren aanvoelen van uw grenzen zijn de eerste stappen. Het leren inzien en aanvoelen van de invloed van de stress op bijvoorbeeld de spierspanning, is echter niet voldoende. Het is zinvol naar uw leefstijl te kijken. Een verandering in uw houding en bewegingspatroon is van groot belang om de lichamelijke belasting lager te krijgen.

Hoe we het precies aanpakken is afhankelijk van wat bij u het beste aansluit. De één is gebaat bij ontspanningsoefeningen, maar de ander weer veel meer in de richting van EMDR , of mindfulless of andere stressreductietechnieken. Iedereen is uniek, we passen datgene toe wat bij u past en werkt.  Na de intake stellen wij een plan met u op waarin we streven naar een behandeling op maat. Wij coachen u om zelf controle te krijgen over uw stressgerelateerde klachten.